cap
presentacions
 
       
       
    Presentacions  
       
 
Passatemps

Poemari "Cor Pirinenc " de Lluís Calvo Guardiola

18 de febrer de 2023 - 12h. - Espai Passatemps- Santa Maria del Camí

Lluís Calvo Guardiola. Cor pirinenc. Impressionant presentació d'un extraordinari poema èpic amb Biel Mesquida, Sebastià Perelló, Maria Victòria Secall, Pere Joan Martorell i Maria Muntaner. Tot un luxe a l’Espai Passatemps de Santa Maria del Camí

(Pepa Nuñez Castillo al facebook de 18-2-2023)

 
       
       
 
Can Bum

Poemari "Frontissa"

29 de desembre de 2022 - 19,30h. - Can Bum- Pollença

Ahir a Can Bum organitzat per l'OCB de Pollença: Andreu Salom, Miquel Amengual, Guillem Gelabert, Patrícia Álvarez i Maria Victòria Secall, presentació i recital del poemari Frontissa. També es va llegir el manifest de la Diada de Mallorca elaborat per l'Obra Cultural Balear.

(Maria Victòria Secall al facebook de 30-12-2022)

 
       
       
 
Trenant Vides

Novel.la "Trenant Vides " de Bel Mut

17 de novembre de 2022 - 19,30h. - Llibreria Lluna - Palma

I arriba a la fi a Palma, a la Llibreria Lluna, aquesta esperada presentació després de transitar per la part forana amb molt bon èxit d’assistència. La novel·la de Bel Mut va guanyar el Premi Vila de Sencelles 2022 de narrativa i està editada per Edicions Balèria.

L’autora va tenir l’amabilitat de cedir-me les primeres pàgines per a un pròleg on puc destacar els valors d’aquesta narració: memòria, tradició, vides difícils en altres temps, dones obrint camí, i una tècnica fluïda que fa que la lectura avanci com si sentissis les veus que t’ho van desplegant tot

(J.M. Vidal-Illanes al facebook de 12-11-2022)

 
       
       
 
Raquel Ricart

Novel.la "El dit de Déu" de Raquel Ricart

27 d'octubre de 2022 - 19h. - Llibreria Lluna - Palma

Dijous a les 19h a la Llibreria Lluna Presentaciò de "El dit de Déu" de Raquel Ricart amb la presència de l'autora i en diàleg amb Àngels Cardona i Maria Victòria Secall. Un llibre colpidor i exquisit

(Maria Victòria Secall al facebook de 25-10-2022)

 
       
       
       
 
Oli13

Poemari "Frontissa"

19 de maig de 2022 - 19h. - S'Oli 13 - Palma

Compartit amb Públic. Pere Perelló Nomdedéu, Àngel Terron, Patrícia Álvarez, Iris Luque, Laura Riera, Àngels Cardona, Mercedes Pietro Melero, Andreu Carles López Seguí, Marc Farré i Secall, Josep Harp, Sara Rivera Martorell, Maria Rosa Llabrés, Asun Ferrer i altres dels que no en sé el nom, gràcies per brindar, compartir, escoltar i fer una vesprada de vi i Frontissa, d'amor a l'art i amistat, de poesia de Dijous amb coca d'antologia

(Maria Victòria Secall al facebook de 21-05-2022)

 
       
       
       
 
Vilafranca

Poemari "Frontissa"

26 de març de 2022 - 18,30h. - Biblioteca de Vilafranca de Bonany

Quins bons moments! Ahir érem a Vilafranca amb les poetes Maria Victòria Secall i Patrícia Álvarez i el seu poemari Frontissa presentat per Àngels Cardona Palmer i Maria Barceló. Un dia de pluja, d'aigua clara, de paraules, d'emocions i de molta sororitat. Que bonic!
Totes amb la mateixa ferida

(Bel Mut al facebook de 27-03-2022)

 
       
       
       
 
Frontissa Lluna

Poemari "Frontissa"

28 de gener de 2022 - 19,30h. - Llibreria Lluna - Palma

Divendres 28 de gener a la Llibreria Lluna de Palma va haver tertúlia de poesia, el llibre, com sabeu, FRONTISSA , de Patricia Álvarez i Maria Victòria Secall. La presentació de la poeta i amiga Àngels Cardona . Les persones assistents els tertulians , ànimes precioses que mes darrera mes ens reunim habitualsdes de fa molts d'anys. Sense elles res seria possible i amb elles hem teixit un aixoplug i un conea nostra educació sentimental i literària. En Josep A. Calvo diu que Frontissa és més que un llibre i no vull deixar d'agrair-ho a les persones que ho han fet possible.
El tema instrumental "La llavor més petita del món" és de Marc Farré Secall per al poema del mateix nom. La fotografia de portada i Contra és de Sandra Pérez-Hita. Les il·lustracions són de Mònica Pérez-Hita i Elena Cano. La correcció és d’Elisenda Farré. L’epíleg és de Lluís Calvo Guardiola. El disseny i l’edició d’Andreu Carles López Segui, Finis Africae edicions. La maquetació i impressió d’Impremta Muro. L'acollida vostra.

(Maria Victòria Secall al facebook de 30-01-2022)

 
       
       
       
 
Vilaweb

Poemari "Frontissa"

18 de novembre de 2021 - 19h. - Espai Vilaweb - Barcelona

Avui es presenta 'Frontissa', de Maria Victòria Secall i Patricia Álvarez, un llibre de poemes de què he tingut el goig de fer-ne l'epíleg i que us recomano.
La presentació serà a les 19 h. a la seu de VilaWeb (Ferlandina, 43) i anirà a càrrec de Vicent Partal i Carles Rebassa. I uns quants poetes en llegirem els versos. Us hi esperem!

(Lluís Calvo al facebook de 18-11-2021)

 
       
       
       
 
Sant Vicens

Poemari "Frontissa"

17 de novembre de 2021 - 18,30h. - Can Comamala- Sant Vicenç dels Horts

No us vaig explicar com va anar la primera presentació de Frontissa fora de Mallorca, va ser dimecres 17 de novembre a les 18,30, a can Comamala, a sant Vicenç dels Horts. El temps ens va ser favorable, l'espai acollidor, una antiga fàbrica tèxtil ara reconvertida en lloc d'encontre i cultura, l'acte organitzat per la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament. FRONTISSA va ser rebuda amb escalf i participació, la sala plena i la presentació conduïda per la periodista Sara Cabrera, que va destriar cadascun dels cinc Diàlegs que la composen, emmarcant el poemari i destacant-hi com "el feminisme és en sí una frontissa al vostre poemari, un punt de partida i d’unió entre dues dones de diferents generacions amb l’anhel d’explicar-se i reivindicar-se" d'endinsar-se en les coses que perduren. Sara va plantejar qüestions que ens van permetre compartir el perquè i el com del poemari i fer-ne un tast. Gràcies a totes per fer-ho possible.

(Maria Victòria Secall al facebook de 28-11-2021)

 
       
       
       
 
Frontissa

Poemari "Frontissa"

30 d'octubre de 2021 - 13h. - Pati de La Misericòrdia - Palma

Va ser dissabte dia 30 d'octubre a les 13hores a la Setmana del Llibre en Català de Palma. Havia plogut de matinada i de matí. Patrícia Álvarez, Pere Gomila, Andreu Carles i jo érem allí, el cel era gris. Divendres horabaixa havíem sentit Maria Barbal fer el pregó amb serenitat i força, parlant de memòria i llengua. No podia anar malament de cap manera la Presentació de Frontissa. I efectivament va anar beníssim. El llibre va estar batejat de la millor manera amb el batec dels cors i la remor de la pluja. Els amics i amigues, els familiars, els col·laboradors i col·laboradores, els incondicionals tertulians de poesia, van ocupar els seients de l'ala porticada del Patí de la Misericòrdia i les seves mirades van ser escalf i premi. Pere Gomila ens va fer una presentació de dalt de tot, com és ell, seré, honest, amador de la poesia, comentat el poemari i els seus Diàlegs. Emoció. I després signatures i enhorabones i Patrícia i jo un agraïment infinit.

(Maria Victòria Secall al facebook de 03-11-2021)

 
       
       
       
 
Ballester

Any Ballester: De la poesia a la pintura

7 de juliol de 2021 - 19h. - Sa Congregació - Sa Pobla

Xerrada d'aprofundiment
De la poesia a la pintura, un camí cap a la intimitat. Amb Simó Andreu, Antoni Marquet Pasquak i Maria Victòria Secall.
Dimecres, 7 de juliol a les 19.00 h. a sa Congregació

(Antoni Simó Tomàs Canyelles)

 
       
       
       
 
Palliser

Poemari "Cada veta de vida " de Llucia Palliser

7 de maig de 2021 - 19,30h. - Llibreria Lluna- Palma

Divendres 7 de maig a les 19,30 obrim de bat a bat la Lluna per presentar "Cada veta de vida" amb l'autora Llucia Palliser i Damià Rotger lligant i deslligant secrets i ritmes del poemari. Hi posaré la veu a alguns poemes. Una obra esperada feta a foc lent i encoratjada pels amics i amants de la poesia. Us hi esperem.

(Maria Victòria Secall al facebook de 06-05- 2021)

 
       
       
       
 
Can Llobera

Poemari "El perfum del llorer"

22 de novembre de 2019 - 20h. - Can Llobera - Pollença

Anar a Pollença, on m’hi lliguen tantes coses, presentar “El perfum del llorer” a Can Llobera, fer-ho envoltada d’amics i persones que estimem la poesia, la nostra llengua i les arrels d’allò essencial, ha estat de precís un plaer . Sentir els poemes en veu d’Àngels Cardona, Jaume Ferrà, Francesca Palou i Teresa Vilanova, la presentació austera i de fondàries de l’amiga i poeta Aina Ferrer. l'acurada organització i col·laboració de Miquel Amengual (Miquel de la Mel) president OCB de Pollença i la glosa que sempre ens fa vibrar de Cati Eva Canyelles han estat un luxe de l’ànima, impagable.
EL PERFUM DEL LLORER, és el meu viatge espiritual al cor de la pèrdua i els records, és el perfum d’allò transcendent que ens relliga i sobreviu a través de generacions. Explica una petita història, la història de buidar la casa de la mare morta i omplir-nos per dins, esdevé un diàleg entre l’amor i la mort, indestriables, cercle infinit i regenerador, essencial

(Maria Victòria Secall al facebook de 25-11-2019)

 
       
       
       
 
Invictus

Poemari "Invictus" d'Àngels Cardona

24 d'octubre de 2019 - 19h. - Llibreria Lluna - Palma

La presentació d'Invictus, premi de poesia Vila de Porreres 2019,a la llibreria Lluna va ser plena "com si l’aigua tremolàs vidre, com si la transparència sotjàs nuesa", un llibre sòlid, autèntic, vibrant, màgic, de la mà de Maria Barceló, Helena Girauta, Ángel Luis Merlo, Tomeu Riera i Sole Trapero dient Àngels Cardona, Conxa Peralta ballant la dansa de la vida i de la mort, Cati Eva Canyelles, cantant el clam, la pèrdua i la rebel·lió i Maria Victòria Secall, presentant l'obra, l'ànima de l'obra, i convidant a la lectura. Un plaer poètic exquisit

(Maria Victòria Secall al facebook de 24-10-2019)

 
       
       
       
 
Presentacio

Poemari "La dona del bosc " de Miquel Català

14 de juny de 2019 - 19h. - Biblioteca Ramon Llull - Palma

Presentació, divendres 14 de juny, 19 h. Biblioteca Ramon Llull de Palma.de LA DONA DEL BOSC de Miquel Català
Amb la col·laboració de Jaume Ferrà, Sumsi Massanet, Raul On, Catalina Aguiló, Rafel Gelabert i Maria Victòria Secall . Acompanyament musical: Tomy Colomina.

(Maria Victòria Secall al facebook de 14-06-2019)

 
       
       
       
 
Ciutadella

Poemari "El perfum del llorer"

18 de maig de 2019 - 12h. - Espai Sant Josep - Ciutadella

Dissabte 18 de maig a les 12h a l'Espai sant Josep de Ciutadella Antiga, carrer de Sta Clara 9, a Ciutadella presentem "El perfum del llorer" amb els poetes i amics Pere Gomila, Carme Cloquells, Llucia Palliser i Ismael Pelegrí. En acabar continuarem la festa de poesia a 5 veus fins a voler. Hi estau totes convidades. El poemari és un diàleg entre la vida i la mort, indestriables

(Maria Victòria Secall al facebook de 14-05-2019)

 
       
       
       
 
Mao

Poemari "El perfum del llorer"

17 de maig de 2019 - 20h. - Biblioteca de la Fundació Rubió - Maó

Divendres 17 de maig a les 20h presentem a Maó el poemari "El perfum del llorer"Premi de poesia Xavier Casp 2018, a la Biblioteca de La Fundació Rubió, Claustre del Carme, local 48.
El poeta i amic Pere Gomila presenta el poemari, Llucia Palliser i Ismael Pelegrí donen veu als poemes. Col·labora la Llibreria Espai 14 i l'Institut d'Estudis Baleàrics. Me fa moltes ganes que arribi el llibre a Menorca, trobar-me amb la bella i serena amistat i els colors de la mar, compartint inquietuds i poesia

(Maria Victòria Secall al facebook de 14-05-2019)

 
       
       
       
 
Lluna

Poemari "El perfum del llorer"

16 d'abril de 2019 - 19,30h. - Llibreria Lluna - Palma

Ha estat una vesprada de poesia per a la mare morta i el seu llegat. Avui l'hem feta present i viva, hem reviscut tot el que rebem de les nostres mares i hem sentit les passes i l'alè, el lament de les roses enyorant la branca, l'indestriable llaç entre vida i mort. Hem espargit el perfum del llorer entre els llibres i els assistents. La presentació i els poemes, en la veu de Maria Barceló, Joan Cabalgante, Àngels Cardona i Elisenda Farré, han omplert la Llibreria Lluna d'un batec que ens unia. Joan Cabalgante, música i veu, recollint el sentit, apropant-lo, ens ha amarat. Sion ens ha emocionat, musicant la veu de la seva mare mentre deia el poema

(Maria Victòria Secall al facebook de 17-04-2019)

 
       
       
       
 
Manacor

Poemari "El perfum del llorer"

11 de març de 2019 - 20h. - Institució Pública Mossen Alcover - Manacor

Anit el perfum del llorer ens va venir a camí tot baixant les escales fins arribar a l'aljub de la Institució Antoni M.Alcover, de la mà de Barbara Sagrera, que ens va deixar taula parada i aquest espai tan auster tot a punt. La presentació de l'acte per part de Guillem Genovart. Les paraules d'Aina Ferrer, duent-nos al bell mig del cor del poemari, remarcant-ne el vers íntim i alhora universal, el coratge d'escriure el dolor i fer-ne poema, fent un bell paral·lelisme amb una vivència de la poeta russa A. Akmatova. Els versos estimats per mi, tant de dolor, tant d'amor, tanta vida, en llavis de les amigues i l' amic poetes Joan Cabalgante, Àngels Cardona, Magdalena Gelabert, Helena Girauta, Xisca Grimalt. La síntesi feta cançó del perfum del llorer i les baules femenines que ens uneixen a les dones en la veu de Blanc de Lluna que com sempre va elevar la poesia escrita a la categoria d'emoció vibrant. El present de l'Obra, un sopar coral i la lluna ponent traspassant les boires i il·luminant-nos van fer del camí de tornada una delícia. Ja sabeu que aquest poemari, un homenatge a mumare i a les dones de ca nostra és important per a mi i m'agrada compartir l'experiència de la mort i el fet de buidar una casa per omplir de sentit la pròpia vida

(Maria Victòria Secall al facebook de 12-03-2019)

 
       
       
       
 
Marquet Pasqual

Exposició "El llom de la sargantana"

Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall

8 de febrer de 2019 - 20h. - Sa Quartera centre d'art- Inca

Un quart creixent tan fi com exultant, com un somriure franc, al camí d'anada, arribar a Inca, la Plaça de Sa Quartera i Sa Quartera Centre d'Art, la Serra de Tramuntana aixoplugant-nos, els misteris, la història i la llegenda, la rotunda bellesa d'un paisatge que estimem de la mà del pintor amic Antoni Marquet Pasqual i els meus poemes humils que són una pinzellada més, nascuda al cor, acompanyant. Trobar amics Antoni Rodríguez:, Teresa Vilanova, la família Marquet Vilanova, Maria Eufrina Ramis, Aina Ferrer, Joan Lacomba, Pep Roig, Joan Mariando, FelipMunar, Alice Weber, Neus Homar i amants de l'art, el paisatge, la poesia, la pintura, la cultura que passeja a dojo Inca. Una nit molt dolça. No vos perdeu l'Exposició EL LLOM DE LA SARGANTANA, s'ho val

(Maria Victòria Secall al facebook de 09-02-2019)

 
       
       
       
 
El Perfum

Poemari "El perfum del llorer"

25 de gener de 2019 - 19h. - Ca n'Oleo - Palma

Avui el dia és molt clar, petits núvols blancs en suspensió potser aleatòria fan mes real i apamat l’arc que la mirada pot recorre. Una pau serena m’acompanya . Anit vam presentar “El perfum del llorer”. La sala d’actes de ca n’Oleo, al cor de Ciutat, plena de gom a gom, amics, escriptors, poetes, amants de l’art i la poesia. Aina Ferrer l’amiga poeta va fer una presentació exquisida i emotiva de qui sap i ha sentit absències i vincles, silencis que parlen dedins dels calaixos, valorant l’estructura del poemari, la construcció pausada i lliure de cada poema, les pauses entre paraules i versos, el contingut auster i essencial que transmeten, traspuant bellesa i autenticitat. Antoni M. Bonet va explicar el “negoci” de fer poesia i editar-la i va destacar també els valors del poemari guardonat al Premi Xavier Casp 2018. Tots els meus fills, els nets i els amics van fer caliu i ressò. Mumare hi va ser ben present. Les veus de Marta Barceló, Joan Cabalgante, Àngels Cardona, Elisenda Farré i Miquel Àngel Lladó van donar vida als poemes i la veu plena de força i harmonia de Cati Eva Canyelles va tancar l’acte amb els sentiments compartits i l’homenatge a les dones mares i avies que ens han sostingut i fet qui som.

(Maria Victòria Secall al facebook de 26-01-2019)

 
       
       
       
 
Carlet

Poemari "El perfum del llorer"

10 de novembre de 2018 - 20h. - Siglo XX! - Carlet

Camí de Carlet abans de creuar el riu Magre, deixem les maletes a l’Hotel. Des d’aquest moment no ens deixen tocar de peus en terra els poetes amfitrions Antoni M. Bonet i Antoni Martínez Peris. Tapes, birres i soparet al Cinema de Carlet, dinar a l’Hostal de la Barraca una paella d’aquelles. Anit el sopar i l’acte de lliurament dels Premis de Literatura 2018 de l’Ajuntament de Carlet de mans de Maria Josep Ortega la batlessa que desitja que els Premis Literaris de Carlet tinguin llarga trajectòria. Així sigui. Moltes persones assistents amants de la cultura i la literatura en un sopar exquisit, ben conduit per Imma amb bon ritme bon humor i música de fusió. Els guanyadors 2018 de la tercera edició van ser: Enric Lluch, Premi de Narrativa amb “El mundial de la Patagònia” i Maria Victòria Secall, Premi de Poesia Xavier Casp amb "El perfum del llorer”. M’he sentit molt honorada i acollida. Van venir els germans de Barcelona i els amics de Tavernes Enric Marco i Rosa Magraner. El dia avui ha estat lluminós, un veritable estiuet de sant Martí. Ens hem acomiadat dels camps de tarongers i de caquiers i ens han deixat als ulls aquest color exultant

(Maria Victòria Secall al facebook de 11-11-2018)

 
       
       
       
 
Orlando

Poemari "El dia que va néixer Orlando"

30 d'Octubre de 2018 - 20h. - Vilaweb - Barcelona

Passar davant la casa de Raimon, topar en Sisa pel carrer Elisabeths, la plaça Bon Succés, el MACBA, el carrer Ferlandina, VilaWeb. Són coses que et fan sentir com a casa. Especialment topar-te amb els amics blocaires, les companyes de l’Institut, amigues de la Facultat, alumnes. El suport dels germans sempre incondicional. La sala plena, Carles Rebassa que t’estima i et fa sentir especial, el llibre li ha agradat de bon de veres, l’amistat d’anys és viva i emociona, troba el poemari lluminós i simfònic, dels colors de la vida i de lla mort, transcendent, fa venir llegiguera. Roser Giner, forta i valenta com sempre, et lliura la seva estima, recorda moments de xarxa i de país, reivindica. Els blocaires amics, més de 10 anys de descobriments i reconeixement mutus, de vivències inoblidables a Mallorca i a Barcelona, sentir VilaWeb com a lloc natural de conversa, informació i debat. Unes birres, recordar Maria Folch que et veu des d'Itàlia i a Xesca Ensenyat que vola amb l'hidroavió, enyorar Vicent Partal i Assumpció Maresma, que eren cobrint notícies de país. Fer projectes...
Gràcies VilaWeb, Joan Alcaraz, Francesc Cabiró, Montserrat Espallargas, Ricard García, Roser Giner, Carles Rebassa, José Luis Caballero, Maria Dolça Ribes, Aurora Jubany, Josepa Contijoch, Tomeu Bosch i Esperança, Josep Selva i totes les altres persones que vau donar veles al vent d' Orlando i vau ser presents un dia de fred i pluja que feia ganes de tornar a casa en sortir de la feina però éreu allí

(Maria Victòria Secall al facebook de 31-10-2018)

 

 
       
       
       
 
Pollensa

Poemari "El dia que va néixer Orlando"

5 d'Octubre de 2018 - 20h. -Can Llobera - Pollença

Sí, la química de la poesia funciona, uneix encara més les amistats, emociona. S'expandeix lliure, omple espais de cultura, atorga ales, ens fa mirar al món interior i trobar-hi la força genuïna, l'alquímia per ser qui som, la lluita. Vam compartir a la Biblioteca de Can Llobera de Pollença "El dia que va néixer Orlando". Gràcies a totes les persones assistents i a les que vau donar veu al desig de viure en plenitud i diversitat, amb justícia, amb bellesa i amb esperança.

 

 
       
       
       
 
Orlando

Poemari "El dia que va néixer Orlando"

14 d'agost de 2018 - 20,30h. -Hotel Can Bonico - Ses Salines

Va ser una nit especial, on tot empenyia per que així fos. L'espai de l'Hotel can Bonico aquella sala austera, els músics, els bons amics, el brindis al jardí, la presentació de Xisco Rotger, sempre disponible i proper, n'Andreu Carles amb seré dolor per la mort de son pare i malgrat tot la presència necessària que empeny amb força renaixentista la tasca de la cultura, l'obra i les paraules de l'Horacio Sapere i Orlando obrint-se pas entre les injustícies, contra les fòbies, esperant horitzons i roses desvetllades, la nit i Bach amb la flauta i el violoncel d'Aïda Borràs i Grégoire Carpentier. Agrair a totes les persones que vàreu triar venir, a les que heu donant veu a Orlando acompanyant aquest acte en el marc de les Festes de sant Bartomeu a Ses Salines. La sala plena, la poesia escampant-se, la música enlairant-nos

(Maria Victòria Secall al facebook de 16-08-2018)

 

 
       
       
       
 
Alemany

Llibre "Abans que arribi l'alemany " de Marta Barceló

26 de juliol de 2018 - 20h. -Llibreria Lluna - Palma

Avui a Palma, a la Llibreria Lluna, a les 20 h, presentem el llibre de l'amiga estimada, escriptora i actriu, Marta Barceló Femenies "Abans que arribi l'alemany", una peça teatral merescudament premiada i representada amb èxit, que ens enfronta a les ombres de l'Alzheimer, a la lluita, a la lucidesa, a la identitat i a la memòria. Des de la bellesa indiscutible que té sempre la veritat per dura que sigui i malgrat tot un cant a la vida

(Maria Victòria Secall al facebook de 26-07-2018)

 

 
       
       
       
 
Orlando

Poemari "El dia que va néixer Orlando"

22 de juny de 2018 - 19,30h. -Institució Pública Mossen Alcover - Manacor

Avui 22 de juny, a les 19,30h, a la Institució Pública Mossèn Alcover de Manacor, hi serem celebrant "El dia que va néixer Orlando", la llibertat de ser qui som, no renunciant als somnis ni a la justícia, ni a l’esperança de superar l’horror. Amb Andreu Carles López Seguí, Àngels Cardona Palmer, Horacio Sapere, les veus de Magdalena Gelabert, Xisca Grimalt, Helena Girauta, Elisenda Pipió i Gelabert, i la glosa cantada de Blanc de Lluna. Cada encontre una complicitat un cant a la vida i a la diversitat. perquè el llibre és un poema inacabat que continua creixent en arrel i branca entre els amics i els lectors

(Maria Victòria Secall al facebook de 22-06-2018)

 

 
       
       
       
 
Mao

Poemari "El dia que va néixer Orlando"

7 de juny de 2018 - 19,30h. -Llibreria Espai 14 - Maó

Arribem a la Llibreria Espai 14 de Maó. En Pere Gomila fa una presentació preciosa, espiritual, cabalística, ha esmicolat els poemes i el seu sentit, hi ha remarcat la senzillesa, la bellesa de les metàfores i el seu compromís. Li ha agradat sincerament l'obra sense artifici. Els deïdors i poetes amics, Pere Gomila Damià Rotger, Ismael Pelegrí i jo mateixa li donem ales a Orlando, denunciem l'horror dels fonamentalismes, la manca de misericòrdia amb la tragèdia a la mar i proclamem l'esperança activa, vital. Entre el públic Nora Albert, Llucia Palliser, Rubén Luzón, Josep Farré, Andreu Carles López Seguí, els llibreters, en Gonçal, na Martina i altres persones lectores i amants de la poesia de les que desconec el nom. Emoció, compartir, un soparet a la fresca amb els amics. Moltes de gràcies i cor eixamplat.

(Maria Victòria Secall al facebook de 11-06-2018)

 

 
       
       
       
 
LLuna2

Poemari "El dia que va néixer Orlando"

11 de maig de 2018 - 19,30h. -Llibreria Lluna - Palma

El dia va ser lluminós i la llibreria Lluna estava preciosa i plena, lectors i llibres junts, ensumant-se, a tocar de mà . La presentació implicada d'Àngels Cardona i la lectura de poemes i el glosat cantat de Blanc de Lluna de pell de poll. Tot va transcorre amb el suport de les llibreteres amigues Maria Barceó, Miquela Torrens, Magdalena Llabrés i d'artistes i amics presents, que van donar veu al naixement d'Orlando :Miquel Àngel Lladó, Joan Cabalgante, Lena Serra, Josep Manuel Vidal-Illanes.. La presència de Rosa Planas, Eusèbia Rayó, Jaume Caldentey, Horacio Sapere, Andreu Carles Seguí, Elisenda Farré, Sebastià Perelló, Mateu Coll, Arnau Estrades, Marc Farré, Conxa Vidal, Marita Camacho, Esperança Sabater, Cati Ribas, Ricard Vila, Maria Sánchez, Bernat Campins, Lluís Servera, i nombroses lectors interessats que sovintegen la Lluna i donen sentit a la tasca d'escriure. El llibre circula i s'obre pas per a ser dit i cantat, per a honorar la Woolf, per rompre les convencions, per desplegar les possibilitats i la bellesa de l’amor. Un al·legat contra les actituds fal·locràtiques, reivindicar l’ésser fonamental, la força de la diversitat, la denúncia de la crueltat que conrea fonamentalismes i adorm consciències, la necessitat de l’esperança per superar l’horro

(Maria Victòria Secall al facebook de 11-05-2018)

 

 
       
       
       
 
Orlando

Poemari "El dia que va néixer Orlando"

20 d'abril de 2018 - 19,30h. - Arxiu del Regne de Mallorca - Palma

A l’Arxiu del Regne de Mallorca es va presentar dia 20 d’abril el poemari El dia que va néixer Orlando amb la presencia a la taula d’Andreu Carles López Segui, editor de Finis Africae, Francesc Mesperuza Rotger, periodista i director de l’ Institut d’Estudis Baleàrics, Maria Victòria Secall, l’autora, Horacio Sapere, autor de la portada i les il·lustracions interiors, Àngels Cardona Palmer, escriptora i autora del pòrtic del llibre i la recitació d’un tast de poemes del llibre a càrrec d’Helena Girauta, Ángel Luis Merlo, Sole Trapero, Aina Ferrer, i Miquel Àngel Lladó. Una setantena d’assistents va donar caliu a l’acte. Segons Pepa Núñez Castillo, autora de la fotografia, va ser una presentació bellíssima i enriquidora.

(Maria Victòria Secall al facebook de 14-04-2018)

 

 
       
       
       
 
Montse Casas

Nomenament de na Montserrat Casas com a Filla Predilecta de Mallorca

13 d'abril de 2018 - 18,30h. - Sala de Plens del Consell de Mallorca- Palma

A l'acte del descobriment del retrat de la doctora Montserrat Casas i Ametller, Rectora de la Universitat de les Illes Balears, nomenada Filla Predilecta a títol pòstum pel Consell de Mallorca, hi hagut llum - a l'inrevés d'una bena als ulls/ per veure-hi clar- energia, àtoms que ballaven i molt d'amor. Les paraules de reconeixement de les autoritats han estat encertades però les paraules del seu home, el també professor Carles Bona, eren plenes d'agraïment pel nomenament, però també d'amor i enaltiment cap a la seva dona, Montserrat, a la qui modernitzar la Universitat i presidir-la li va costar doblement pel fet de ser dona. Una científica rigorosa i responsable de fràgil figura però de gran fortalesa de caràcter Àngels Cardona.i Maria Victòria Secall (poesia) Habba Nibi (dansa) i Soriana Ivaniv (violí) hem tancat l'acte amb admiració profunda, amb Bach, amb la dansa de les esferes i els àtoms, recordant les dones científiques que ens fan mirar cap el cel, amb els títols dels seus articles, relligats en un poema d'Àngels. I ella era present, Montserrat Casas, 57 anys de saviesa

(Maria Victòria Secall al facebook de 14-04-2018)

 

 
       
       
       
 
Aurora Picornell

Nomenament de n'Aurora Picornell com a Filla Predilecta de Mallorca

6 de març de 2018 - 18h. - Sala de Plens del Consell de Mallorca- Palma

Hoy por fin se ha presentado el retrato de la primera Hija Predilecta de Mallorca. Parece increíble, pero es así, espero ver que se entienda la necesidad de la campaña Mallorca té nom de Dona! El acto ha sido más que emocionante, felicidades Marc Andreu, Angels Cardona, Victoria Secall i la glosadora Cati Eva Canyelles

(Nina Parrón al facebook de 06-03-2018)

 

 
       
       
       
 
Can Alcover

Presentació dels àlbums dedicats a Joan Oliver (Pere Quart), Aurora Bertrana i Josep Palau i Fabre

13 de febrer de 2018 - 19,30h. - Can Alcover - Palma

Anit a can Alcover la presentació a Palma dels àlbums dedicats pel PEN Català a Joan Oliver ( Pere Quart), Aurora Bertrana i Josep Palau i Fabre va ser un acte de persistència i resistència. Mantenir vives les nostres veus poètiques de referència és més important que mai. Damià Pons va fer un recorregut àgil i alhora erudit per les biografies i les resistències dels tres autors. Després van llegir poemes i fragments de relats: Miquel Àngel Llauger, Maria Victòria Secall. Àngels Cardona, Biel Mesquida, Heike Nottebaum, Josep Manuel Vidal-Illanes i altres assistents, amics i membres del PEN català. Orgull de ser i fer cultura catalana

(Maria Victòria Secall al facebook de 13-02-2018)

 

 
       
       
       
   

Lectura d'Ocells de fusta, d'Asli Erdogan a la XXVIII Setmana del llibre en català

4 de novembre de 2017 - 12h. - Parc de les estacions - Palma

 
 
Erdogan

Llegim "Ocells de fusta", d'Asli Erdogan.
Amb Biel Mesquida, Josep Manuel Vidal-Illanes, Antònia Vicens, Pere Estelrich, Maria Victòria Secall, Lluís Servera, Sebastià Perelló, Pere Perelló, Gabriel S.T. Sampol, Heike Nottebaum, Laia Martínez i Maria Barceló.

Un acte del Pen Català a favor de la llibertat. La d'allà i la d'aquí.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 4-11-2017)

 

 

 
       
       
   

Poemari "Nòmades" de Joan Josep Barceló

19 d'octubre de 2017 - 19,30h. - Llibreria Quart Creixent - Palma

 
 
Barcelo

Un text que ens fa ser nòmades a un trajecte del que no en coneixem la fi ni els viaranys, només l'angoixa de la pròpia evanescència. Ens deixa camins de saure a l'arena que el vent del desert esborra, però sabem que hi són. L'esperança, cega i descalça, de fer camí.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 18-10-2017)

 

 

 
       
       
   

Presentació de l'exposició "Paraules de Ciment" de Llorenç Garrit

6 d'abril de 2017 - 19,30h. - La Misericòrdia - Palma

 
 
Llorenç Garrit

 

La inauguració de Paraules de Ciment, anit, a la Misericòrdia va fer ple, un èxit merescut de Llorenç Garrit que té el do de convocar i sumar, amb el seu treball pictòric que arrossega i alhora ens interroga. Va reunir amics, poetes, músics, escultura, dansa, amb la naturalitat que ho fa la vida. Convida a la revolució de les paraules contra les parets de ciment que ens volen insensibilitzar i ho aconsegueix. Un plaer haver estat convocada.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 07-04-2017)

 

 

 
       
       
       
   

Traducció al català del poemari "Fidelitat al mar" de Giuseppe Conte

24 de febrer de 2017 - 19h. - Llibreria Lluna - Palma

 
 
Giuseppe Comte

Divendres 24 de febrer a les 19, a la Llibreria Lluna. Vos esper. Presentarem el llibre i el traductor, en Lluís Servera Sitjar, que ens desvetllarà els secrets de la traducció. Veniu a gaudir i compartir aquesta deliciosa antologia de Giuseppe Conte "Fidelitat al mar", una comunió amb la vida i la mar, amb l'espiritualitat i la bellesa, amb la fragilitat i la petitesa que ens fa grans. Una selecció i traducció acurada que ens arriba al cor, a càrrec del poeta i amic Lluís Servera i Irene Baccarini. No dubteu a venir perquè ens cal la "fidelitat al mar" i la força "del teu miracle, Amor".
Ens acompanyarà per a la lectura de poemes originals en italià Pilar Arnau i tots els tertulians hi participarem com sempre amb les nostres emocions i els secrets que el llibre ens haurà desvetllat.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 24-02-2017)

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "Quan la paraula és dona" d'Àngels Cardona

28 de maig de 2016 - 20h. - Can Alcover - Palma

 
 
Angels Cardona

De com preparàvem l'horabaixa i com s'ha esdevingut tot plegat a la presentació del llibre d'Àngels Cardona Palmer: "Quan la paraula és dona" als Jardins de can Alcover. Música, dansa, paraula, amistat i bona poesia. Josep Sastre, saxo, i Pau Galiana, baix, la dansa lleugera i poderosa de Marga Llobera, i les amigues Helena Girauta, Aina Ferrer i Sole Trapero, han omplert una horabaixa lluminosa d'un batec expansiu. El cor de les buguenvíl·lees i l'alegria de compartir-ho eren del mateix color. De gom a gom l'espai. Gràcies a tots i totes, moltes i guapes. Un guster ser-hi, presentar el llibre i dir un poema

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 28-05-2016)

 

 

 
       
       
       
   

Tertúlia sobre l'exposició "Futur Imperfecte"

Obres de Pep Canyelles Sabater

Caixa Forum- Palma
Dia 28 de gener de 2016 - 20h.

 
 
Caixa Forum

Tertúlia sobre l'exposició "FUTUR IMPERFECTE.

Reflexions entorn a la vellesa, la memòria i la soledat" amb Pep Canyelles, Maria Victòria Secall, Gina Garcias i Maria Fluxà.
I la projecció del Curtmetratge IAIA d'Elisa Canyelles!! Emotiu, humà i esperançador. Gràcies Elisa!!

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 29-01-2016)

 

 
       
       
       
   

Poemari "El viatge del vell unicorn que somiava quimeres" de Miquel Adrover

16 d'abril de 2015 - 20h. - Llibreria Literanta - Palma

 
 
Unicorn

Un viatge que m'ha agradat compartir, aquest "Viatge del vell unicorn que somiava quimeres", festiu i demolidor alhora, l’aprenentatge de la nostra petitesa que, justament per la lucidesa de saber-la, esdevé grandesa, el coratge de “tornar a començar”. Les derives, a vegades, acaben descobrint horitzons nous. Un guster ser-hi i celebrar-ho

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 17-04-2015)

 

 

 
       
       
       
   

Exposició "Dones de la Mediterrània"

Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall

Centre Cultural Can Fondo - Alcúdia
De dia 21 de febrer a dia 29 de març de 2015

 
 
Marquet

Es tracta d’un treball conjunt amb poemes de Maria Victòria Secall i les pintures de Marquet Pascual, que titulen, Dones de la mediterrània on es vol fer un reconeixement a les dones silenciades tan freqüentment, la força innovadora, la valentia, les ferides rebudes, la baula que ens uneix en la construcció d’un món real i imaginari. És un homenatge i un convit a la resistència, a alçar el vol, una restauració necessària i plena d’esperança cap a un món millor per a les dones i per a totes les persones, on allò més bell sigui la vida i no pas la dominació o la violència, com la mar Mediterrània que ens agermana.

(Miquel Adrover)

 
       
       
       
   

Lectura i presentació de poemes de n'Antonina Canyelles

27 d'octubre de 2014 - 20h. - Llibreria Quart Creixent - Palma

 
 
Lectura

La presentació, lectura i tertúlia dels poemes de Tonina Canyelles, a la Llibreria Quart Creixent, un goig per a la intel·ligència i l'emoció.
Un tast:
Ni llança/ ni escut / ni casc. De la túnica n'he fet una cortina/ i un ca se m'ha menjat/ la corretja i les sandàlies . Veus com només som de carn?

Antonina Canyelles

(Maria Victòria Secall al facebook de dia 28-10-2014) )

 
       
       
       
   

Novel·la "Júlia i la xarxa " de J.M. Vidal-Illanes

23 d'octubre de 2014 - 19,30h. - Llibreria lluna - Palma

 

 
 
Julia i la xarxa

Presentació de la novel·la de Josep Manuel Vidal-Illanes a la llibreria Lluna amb la presència de l'autor que ha contestat a les preguntes dels assistents i a alguns interrogants que planteja l'obra. Exquisida sensibilitat emocional d'en J.M. Vidal-Illanes i una gran qualitat literària en l'exposició de totes les situacions narratives.

 

 

 

 
       
       
       
   

Presentació del poemari "Autisme. Trenquem el silenci amb la poesia"

25 d'abril de 2014 - 19,30h. -Centre de Cultura de "Sa Nostra"- Palma

 
 
Autisme

El Projecte Àgatha ha nascut del desig de sensibilitzar-nos a tots sobre l’autisme, una iniciativa impulsada per Gabriel Maria Pérez, poeta i pare de l’Àgatha, una nina de 13 anys amb aquest trastorn que afecta 6 de cada 1.000 nins. Els ecriptors Marta Pérez i Sierra, Eduard Miró i Saladrigas, Miquel Àngel Lladó Ribas i Víctor Panicello han coordinat i posat en marxa aquest aquest llibre sòlid, un poemari molt especial : AUTISME Trenquem el silenci amb la poesia. 150 poetes hi han participat. Tinc el goig i la sort de ser una d’elles.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 29-04-2014)

 

 

 
       
       
       
   

Presentació de l'exposició "Sentits de tardor" de Bernat Campins

10 d'abril de 2014 - 19,30h. - Galeria Can Danús - Palma

 
 
Campins

 

L'exposició "Sentits de tardor", de Bernat Campins, reuneix imatges del fotògraf que conviden a recuperar l'essència i a salpar cap al futur. Copsen l'instant present des d'una mirada arrelada. Campins reinterpreta, en ple segle XXI, aquells perfils de la llum que explorava durant els anys 80, com si teixís amb els colors dels sentits una oda subtil al treball analògic i tradicional. Les imatges s'amalgamen amb textos de quatre poetes; paraules que no donen veu ni il·lustren, sinó que formen un tot indestriable. Els poetes que trobareu en aquests "Sentits de tardor" són Mercè Bernat, Àngels Cardona, Salvador Obiols i Maria Victòria Secall. A la presentació han recitat Elisenda Farré, Àngels Cardona i Maria Victòria Secall.

 

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "De besos trencats" de Maite Muns

21 de febrer de 2014 - 20h. - Galeria Can Danús- Palma

 
 
Maite Muns

Una vesprada amb bona gent, amadora de la poesia i dels vincles i possibilitats que aquesta ens ofereix. Amb Maite Muns Cabot, Elisenda Farré, Àngels Cardona, i Maria Victòria Secall.. La presentació de "De besos trencats" ha estat com ha de ser, amb les paraules de l'autora sobre el seu procés creatiu i un tast d'obra a càrrec de les quatre.

 

 

 

 
       
       
       
   

Segona edició del poemari "Gramòfon de runes"

28 de desembre de 2013 - 19h. - Galeria Can Danús - Palma

 
 
Can Danus

De divendres 27 de desembre a les 19 fins diumenge 29 de desembre a les 23, es varen fer un seguit d'activitats oferides per "Situación Construida", a Can Danús, carrer de Can Danús 3, 1er, 1era, Palma.
Es va poder gaudir de la música, la pintura i la poesia, cada dia.
A més, dia 28, un dia especial per a mi perquè era el dia del meu aniversari, es va fer la presentació, acompanyat de recital poètic, de la 2a. edició del meu poemari "Gramòfon de runes", amb Sebastià Perelló Arrom, Elisenda Farré, Marta Barceló i Javier Vellé

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "Punta Galera " de Nora Albert

29 de novembre de 2013 - 19h. - Llibreria Lluna - Palma

 
 
Presentacio

Nora Albert i Laia Moreto Alvarado, mare i filla, poeta i fotògrafa, uneixen mirades i propòsit per mostrar i suggerir, per capbussar-se a la vida i al paisatge, a l’erosió interior i exterior, a l’amor i al desamor, per enlairar-se als caires de la passió i la rebel·lió, al far de l’acceptació lúcida de la llibertat pròpia i aliena, a la nuesa de la bellesa essencial i de l’instant que fuig.
"Aquest instant que és i només és, voraç

governa el foc i ofrena cendra
com l’ona, l’instant, ufanós misteri
d’ésser a l’ ensems, arribada i partença"

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 29-11-2013)

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "La mort viole(n)ta"

5 de novembre de 2013 - 19,30h. - Llibreria Lluna - Palma

 
 
'Presentacio

Avui, a la llibreria Lluna ha estat la presentació del poemari La mort viole(n)ta, número 12 de la colecció "un glop de brutor dins el ventre" editada per Pau Vadell.

Gràcies a Pau Vadell per convidar-me a participar en la col·lecció i confiar en mi, a Àngels Cardona, poeta amiga i activista de la igualtat, per la deliciosa i acurada presentació, a Elisenda Farré per la sentida lectura del tast de poemes, juntament amb Àngels i jo mateixa, i a Javier Vellé pels dibuixos magnífics que reflecteixen perfectament amb gran austeritat el que vull transmetre i de què es parla quan parlem de mort violeta...

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 5-11-2013)

 

 
       
       
       
   

La Porta d'Amadip-Esment de n'Elisenda Pipió

3 d'octubre de 2013 - 18,30h. - Amadip - Son Ferriol - Palma

 
 
'Pipio

...La porta d’Elisenda és una possibilitat per a tots, una invitació per entrar a l’ideari d’Amadip – Esment. Una eixida per sortir dels prejudicis. Un monòlit per celebrar la intel·ligència emocional, la diferència, la solidaritat. Un recordatori per a les institucions, per no oblidar el lloc on han d’invertir, allí on es troba la riquesa d’un país: la gent, el poble, la cultura, l’ensenyament, la integració, el treball en equip. Qui coneix estima, qui estima protegeix, diu el mestre i metge Broggi.
Elisenda Pipió i Gelabert coneix, estima i protegeix. Amadip – Esment, també...


(Maria Victòria Secall del catàleg de presentació de l'acte)

 

 
       
       
       
   

Llibre "Gramòfon de runes "

15 de juliol de 2013 - 19h. - Espai Vilaweb - Barcelona

Amb la participació d'Elisenda Farré, professora i autora del pròleg, Roser Giner, blocaire de Vilaweb i Vicent Partal, director de Vilaweb

 
 
'Vilaweb

 

Dilluns a la tarda vaig tenir la sort de poder anar a Can Vilaweb a escoltar la Maria Victòria Secall. L’Elisenda Farré i la Roser Giner van parlar-nos del seu darrer llibre de poesia, Gramòfon de runes, que encara no s’havia presentat a Barcelona..

.... Gramòfon de runes és un llibre d’una força matriu i generadora d’una veu que rescata dels pous de l’oblit tantes i tantes dones emmudides, mutilades i mortes a mans dels ‘seus’ homes, de manera que llegir-lo em va suposar –a mi, per la meva condició masculina- la possibilitat de mirar la vida des d’una òptica que no tenia i (anava a dir entendre, però no) fer-me sentir el que elles, les dones, senten.


De l'artcle de dia 19-07-2013 al bloc Cupressus sempervirens de Ricard Garcia

 

 
       
       
       
   

Lectura de Poemes del llibre "Gramòfon de runes"

Jardins de la Misericòrdia - Palma
8 de juny de 2013

 
 
'Context Viu

Dins dels actes programats a la Fira del Llibre 2013


Des de fa anys, organitzat per l'AELC, a "ConText Viu" autors d'obres publicades l'any anterior, (enguany a l'any 2012), fan un tast de les seves publicacions realitzant una lectura pública de fragments de la seva obra. Els autors elegits a 2013 han estat: per Eivissa, Iolanda Bonet, per Menorca: Joan Pons, per Mallorca: Felip Munar, Pere Morey i Maria Victòria Secall i pel Principat: Josefa Cantijoch.

 

 
       
       
       
   

Llibre "Gramòfon de runes "

19 d'abril de 2013, 20h - Tafona de Can Reiet - Pollença

Amb la participació de Sebastià Perelló, professor i escriptor, Elisenda Farré, professora i autora del pròleg i Antoni Marquet Pasqual, amb obra pictòrica inspirada en el poemari.

 
 
Pollensa

Fer parlar les pedres: Gramòfon de runes a Pollença

Volem revisar els mites que han pretès responsabilitzar les dones de la pèrdua del paradís i les condemnen a esperar i a desfer, en lloc de crear i innovar en llibertat i goig.

Volem amarar-nos de les dones que ens han precedit, de tota la saviesa que hem aprés d'elles, assabentar-nos d'allò que cal desaprendre, triar la vida i defensar-la, inventar un nou paradigma de relació personal i gestió dels bens. Lloar les dones silenciades i rebutjades.

Gaudir de la resistència. Penetrar en el sentit d'un món més just i en igualtat, on allò més bell sigui la vida i no la submisió ni la dominació.

(De l'article al pèndol de petites oscil·lacions de dia 17/04/13)

 
       
       
   

Exposició "La dona i la paraula"

Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall

Galeria Nuu - Inca
De dia 9 a dia 30 de novembre de 2012

 
 
Exposició

La dona i la paraula és el títol amb el qual el pintor pollencí, d'extens i magnífic bagatge, Marquet Pasqual es fa present a la galeria Nuu d'Inca. Un univers plàstic en el qual l'artista reflecteix tot un món de sensacions femenines en les que s'abeura, inspirant-se en la lectura d'alguns poemes del llibre Heliografia, de l'escriptora Maria Victòria Secall....

...La dona i la paraula és el tercer treball amb que ambdós artistes col·laboren per assolir, amb la producció resultant, una explosió de bellesa plàstica i de sensibilitat en la que  Marquet assoleix retratar els instints més bàsics de l'esperit femení i en les seves composicions plàstiques reflectir en els gestos dels cossos femenins “heliografiant” els sentiments resultants sorgits en l'artista.

(Antoni Rodríguez, del catàleg de l'exposició)

 
       
       
       
   

Llibre "Gramòfon de runes "

Presentació: 16 de novembre de 2012, 19,30h - Llibreria Lluna de Palma

Amb la participació de Sebastià Perelló, professor i escriptor, Elisenda Farré, professora i autora del pròleg. Exposició i imatges de Mateu Coll, autor del dibuix de la portada i Antoni Marquet Pasqual, amb obra pictòrica inspirada en el poemari. Música a càrrec del grup Kingdinsky.

 
 
Gramòfon

La Poesia de Maria Victòria Secall

Aquesta autora acaba de presentar Gramòfon de runes, un compendi de poesia d'extremada maduresa expressada amb delicadesa i precisió

Divendres passat Maria Victòria Secall presentà a la Llibreria Lluna de Palma l'obra Gramòfon de runes enmig d'una gran expectació, ja que l'escriptora ha aconseguit condensar en el poemari els seus coneixements com a psicòloga transformats en poètica de la millor qualitat.

(Raphel Pherrer, Diari de Balears - L'Espira - 18 de novembre de 2012)

 
       
       
       
       
   

Homenatge a n’Alexandre Ballester

Dins dels actes de l'any 2012, declarat any de n'Alexandre Ballester per l'Ajuntament de Sa Pobla

Sa Congregació - Sa Pobla
15 de gener de 2012

 
 
Victoria Secall

Avui, 15 de gener de 2012, a Sa Congregació, carrer del Rosari núm. 25, de Sa Pobla, a les 20h, l'Obreria de Sant Antoni i tots els amics de n' Alexandre Ballester li han retut homenatge amb una lectura dramatitzada de textos i poemes, dins dels actes de l'any Alexandre Ballester que va tenir l'encert de declarar el consistori.

Hi han participat entre d'altres: Joan Payeras, Simó Andreu, Marga Bonnín, Nofre Pons, Pep Roig, Toni Marquet, Joan Calafat, Bernat Nadal, Maria Victòria Secall, Damià Pons, Carles Cabrera, Toni Gost, Nils Burvitz, Toni Tugores, Toni Torrens, Rafel Ramis, Toni Ballador, i Sebastià Xineta.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 15/01/12)

 
       
       
       
   

Exposició "Rompre els murs de silenci"

Pintures de Tomeu Coll, Joan Lacomba, Joan Mariando, Marquet Pasqual, Biel Noguera, Ferran Pizà, Jaume Poma

Paraules de Sebastià Sansó, Ramon Lacomba, Jaume Santandreu, Maria Victòria Secall, Llorenç Capellà, Andreu Aguiló, Margalida Socias

Presentació: 1 de juliol de 2011, 20,30h - Capella de la Misericòrdia de Palma - Exposició del 1 al 31 de juliol de 2011

 
 
Presentacio

"La pintura, les paraules i un sentit homenatge a totes les víctimes de la guerra civil s'uniren a l'exposició "Rompre els murs de silenci" a la capella de la Misericòrdia de Palma.
...La capella ha reunit de nou aquests artistes que, en anterioritat ja van donar a conèixer aquestes obres a altres indrets de la geografia insular, com la sala SACMA de Manacor i l'Auditori de Sa Màniga.... En aquesta tercera presentació el públic no quedà indiferent davant la intervenció de tres poetesses. Maria Victòria Secall, Elisenda Farré i Roser Giner, que llegiren cada un dels textos que acompanyen les obres de cada autor".

(C.M.S. a la revista "Sa Plaça" de dia 8/7/2011)

 
       
       
       
       
   

Llibre "Eròtiques i Despentinades"

Presentació: 18 de març de 2011, 19,30h - Llibreria Lluna de Palma

Per Encarna Sant-Celoni, compiladora de l'obra, i les autores presents a l'antologia: Nora Albert, Margalida Ballester, Maite Brazales, Àngels Cardona, Francesca Pujol, Encarna Sant-Celoni i Maria Victòria Secall.

 
 
Presentacio

El cap de setmana ha estat intens, de dones, eròtiques i despentinades... ulls nous i somriures amples, escalfor d’amistat , abraçades, lluna plena al cel, protectora, i entre els llibres, dansa, paraules, remor d’aigua i de terra desvetllada, guspires de foc , incendis i silencis. Dies lluminosos i nits benignes, camins oberts a la mar, olor de taronger i contes orientals, projectes... i una rosa.  

(De l'article al pèndol de petites oscil·lacions de dia 21/03/11)

 
       
       
       
       
   

Exposició "Ressonàncies poètiques i pictòriques del món femení a l'obra teatral d'Alexandre Ballester - Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall


Presentació Maria Victòria Secall i Elisenda Farré, 7 de maig de 2010, 19h - Museu de Can Planes de Sa Pobla- Exposició del 7 de maig al 13 de juny de 2010

 
 
Ressonancies

El treball pictòric - poètic que es presenta, de n’Antoni Marquet Pasqual i na Maria Victòria Secall, aplega obres de gran format on la poesia s’endinsa en el quadre, hi és present, i el quadre mostra la idea i el sentiment, i ambdues s’inspiren en el teatre d’Alexandre Ballester
...Els seus temes són: la llibertat, la revolució, la corrupció, el poder i els seus miratges, els valors emergents i els de sempre, la clandestinitat, les passions humanes i la figura de la dona com a subjecte actiu
Set són els poemes que es presenten, com els vels de la dansa sagrada ballada només per dones i les 7 virtuts i els 7 pecats capitals – que ens diu n’Antònia Vicens al pòrtic del catàleg.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 7 de maig de 2010)

 

 
       
       
       
       
   

Exposició "Ressonàncies poètiques i pictòriques del món femení a l'obra teatral d'Alexandre Ballester - Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall

Presentació: 4 de febrer de 2010, 19h - Capella de la Misericòrdia de Palma - Exposició del 4 al 20 de febrer de 2010

 
 
Ressonancies

..."quan escrivia obres de teatre mai no vaig pensar que un dia els personatges femenins que hi sorgeixen  - la dona sempre ha tengut un paper positiu al meu teatre  - podrien inspirar quadres, grans composicions plàstiques a un pintor de la fama d'Antoni Marquet Pasqual. O motivar poemes, ritme profund dels versos, a una poetessa de gran rigor conceptual com Maria Victòria Secall
...amb l'esperit viu i els sentits atüits per la selecta abundor de la vostra obra, Antoni Marquet, pintor de la carn lluminosa, i Maria Victòria Secall, poetessa de les fondàries anímiques, no puc fer més que enfilar, per a vosaltres dos, una infinitud de mercès"
  

(Alexandre Ballester, del catàleg de l'exposició)

 
       
       
       
   

Les vides de Xesca Ensenyat

Lectura de textos


Josep Lluís Aguiló, Alexandre Ballester, Miquel Bezares, Miquel Àngel Lladó, Bernat Nadal, Maria Victòria Secall, Joana Serra de Gayeta, Maria Cerdó, Marc Cerdó Presenta: Elisenda Farré

Club Pollença - Pollença
29 d'octubre de 2009

 
 
Homenatge

Xesca Ensenyat (Pollença 1952 - Inca 2009)

Escriptora, outsider, agitadora cultural i bloguera, va morir el propassat mes de maig de 2009.

I el millor homenatge que li podem fer és la lectura. I no la lectura beata, sinó llegir-la de bell nou, lectura nova de trinca -que ve de trencar, i és el que va fer ella, una de les veus més insoburnables de la literatura contemporània catalana.

Del díptic: Les vides de Xesca Ensenyat

 
       
       
   

Les vides de Xesca Ensenyat

Taula rodona: L'amistat com a lleugeresa

Carme Arenas, Alexandre Ballester, Marc Cerdó, Maria Victòria Secall, Joana Serra de Gayeta, Antònia Vicens Modera: Biel Mesquida

Sala d'actes de l'edifici de Sa Riera - Palma
27 d'octubre de 2009

 
 
Xesca Ensenyat

La complexitat dels ulls de la mosca

La complexitat dels ulls de la mosca, l’agilitat de la llengua del saure, veure i dir, i no deixar de dir, fins a l’insomni, fins a la mort.  Associar els caires impensables de les coses, envair i deixar-se envair, la fascinació pel llenguatge, per la noticia i el secret, torrencial, una allau apagafocs, una pedra foguera incendiaria que il·lumina espais ignots de l’ànima humana, de la societat, un devessall de tartera, una caiguda lliure sense paracaigudes, probabilitats i improbabilitats, un volcà, el foc i les cendres. Tot això era na Xesca Ensenyat escrivint. Vivint s’hi aproximava bastant, a parer meu.

Maria Victòria Secall (De l'article al pèndol de petites oscil·lacions de dia 27/10/09)

 
       
       
   

XXVI PREMIS CAVALL VERD DE POESIA

DAMIÀ HUGUET: VEU I CAMÍ
Ruta literària

Campos, 28 de març de 2009

 
 
damia_huget

De la mà de na Francesca Adrover i n'Elisenda Farré vàrem recorrer alguns dels llocs emblemàtics de Campos principalment descrits a Les fites netes : Cas Sant, Cinema sa Recreativa, Cinema Modern, Can Lluís, ca madò Mariana, carrer Estret, Lloc Sagrat, Cafè Tren, Cafè Nuevo, el Ferrocarril i ca seva, al número 40 del carrer del Ferrocarril. Ens van introduir a cada racó de la vila natal d'en Damià, una ruta literària entranyable DAMIÀ HUGUET: VEU I CAMI

Ens feren Campos  proper i conegut, recordat,  reviscut  pels poemes i descripcions d'en Damià, en la veu de na Xesca i n'Elisenda i la dels poetes: Pau Castanyer, Clara Fontanet, Ricard Martínez Pinyol, Joan Pomar, Emili Sánchez-Rubio i M. Victòria Secall.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 29/03/09)

 
       
       
   

La paraula als dits

Escultures de M. Isabel Ballester inspirades en l’obra de Joan Alcover

Presentació de l’exposició amb textos de: Perfecto Cuadrado, Elisenda Farré, Rosa Planas, Maria Victòria Secall, Antoni Serra

Can Alcover, Espai cultural – Palma
Del 9 d’octubre al 19 de desembre de 2008

 
 
ballester

La mirada llarga que desitja futur


Quan vaig entrar a l’estudi de M. I. Ballester del carrer de Calatrava, molt a prop de Can Alcover, un antic taller d’adobers de la pell, vaig sentir la necessitat de mirar-ho tot, a poc a poc, impregnant-me. Hi havia una estesa d’obres de diferents estadis de creació, materials que ens acompanyen d’antic, tan naturals com el paisatge: palla, fang, pedra, escaiola, ferro i fusta.  Altres, elaborats, com la pols de marbre, el quars, el formigó i la fibra de vidre. Esbossos, escultures, aquarel·les pintures, eines, pinzells, pertot; una cussa rossa, fidel, amarada de l’esperit del taller, a sota d’un taulell, allargassada, en un estat de perfecte d’harmonia amb la resta..

Maria Victòria Secall

 
       
       
   

Presentació a Can Alcover de la Catosfera Literària

4 de setembre de 2008

 
 
catosfera

Sis érem sis que vam sortir de l'armari, o com en Toni i en Llorenç diuen, ens vam desvirtualitzar. Pel que a mi fa m'hagués estimat més no fer-ho, només ésser una oscil·lació que nom Victòria, donant la cara de l'ànima i el cor , això sempre, ja sabeu que ho faig, però sense currículums ni fotos.

Hores d'ara  tothom sap  què nom, quina fila faig i tot allò que internet li dóna la gana  d'acaramullar com a coses que són d'una, però no ho acaben de ser mai, perquè una és el seu sentiment i el seu buit i la rialla, i els errors que no surten al currículum, i els éxits profunds que tampoc hi surten i una és molt més i molt menys. És tot allò que vosaltres penseu i sentiu de mi i el què no penseu i no podeu palpar, una és els seus propòsits i la lluita callada i els silencis i els somnis de país i els altres...una és les seves rareses i insomnis mals d'explicar, les filies i les fòbies que una sent. Una és les seves paraules.

Sí, va ser en això de les paraules que ens vam trobar, les dites i les escrites a llapis, puny tancat, o a l'ample, mà oberta damunt el teclat. Les paraules al bloc i al llibre, les paraules que fan ponts i temps i lligams elàstics.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 06/09/08)

 
       
       
   

Les heroïnes femenines a l’obra de n’Alexandre Ballester

Amb obra pictòrica d’Antoni Marquet Pasqual i poemes de Maria Victòria Secall

Casa Museu Can Planes - Sa Pobla
De l’11 de gener de 2008 al 2 de març de 2008

 
 
marquetpascual

Divendres 11 de gener de 2008 es va inaugurar a la Casa Museu Can Planes de sa Pobla l'exposició de pintura, una trentena de delicioses obres de gran i mitjà format, amb la presència dels dos creadors, n’Alexandre Ballester i en Toni Marquet Pasqual i una munió d’autoritats, amics, escriptors, pintors, persones amants de l’art...que van omplir d’emoció, poesia, color, llibertat i afirmació nacional la lluminosa sala que bategava plena de vida.  L’exposició romandrà oberta fins el 2 de març de 2008.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 12/01/08)

 
       
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de